Микола ІЛЬЧЕНКО: Конкуренція – це добре, але потрібно конкурувати чесно!

Ці слова стали основним меседжем виступу директора ДП «Сумський ЕТЦ» на колегії Управління Держпраці у Сумській області під час обговорення питання щодо реалізації вимог Типового положення про проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. Хоча цей вид діяльності не є основним для експертно-технічного центру, наразі понад 700 осіб цього року вже пройшли навчання і перевірку знань у стінах державного підприємства.   

Виступаючи перед присутніми, директор Державного підприємства «Сумський експертно-технічний центр Держпраці» Микола ІЛЬЧЕНКО розповів про організацію проведення навчання та перевірки знань, окремо зупинившись на порушеннях та фактах недобросовісної конкуренції з боку деяких учбових центрів, які здійснюють навчання та перевірку знань з охорони праці інших суб’єктів господарювання на теренах Сумщини. Під час останніх перевірок державними інспекторами управління Держпраці у Сумській області були виявлені факти фіктивного навчання та видачі відповідних посвідчень. Про матеріальну та навчально-методичну базу подібних «закладів освіти» навіть не йдеться.

Натомість, є учбові центри, які можуть бути гарним прикладом впровадження сучасних інноваційних технологій, якісної підготовки викладачів, оновлення нормативної бази, дистанційного навчання тощо. Мова йде про Сумський державний університет, Комунальне обласне підприємство «Навчально-виробничий центр» і, звичайно, Державне підприємство «Сумський експертно-технічний центр Держпраці».

«Конкуренція – це добре, але конкурувати потрібно чесно. Не слід власний добробут будувати за рахунок надання людям неякісних знань з безпеки праці, що, врешті-решт, може обернутися непоправним горем для їхніх родин, – зазначив директор ДП «Сумський ЕТЦ» Микола ІЛЬЧЕНКО. – У крайньому випадку ми будемо змушені звернутися до Антимонопольного комітету, оскільки такі дії мають ознаки, що підпадають під ст. 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Згідно поданих декларацій на сьогодні в Сумській області проводити навчання і здійснювати перевірку знань з питань охорони праці мають право 14 підприємств та установ, серед яких тільки 11 працюють в цьому напрямку. Високу якість підготовки фахівців та рівень матеріальної-технічної бази Сумського ЕТЦ оцінив заступник Голови Державної служби України з питань праці Ігор ШУМЕЛЮК, який напередодні Колегії завітав до державного підприємства та зустрівся з колективом. Він переконаний, що кожний роботодавець має усвідомити важливість навчання своїх робітників з питань охорони праці. Адже працівник, який володіє безпечними методами робіт, збереже не лише власне життя і здоров’я, а й заощадить кошти для підприємства у перспективі. 

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СУМСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ"

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International,

якщо не зазначено іншого