Зменшення кількості прихованих випадків виробничого травматизму – основне завдання Держпраці у 2017 році

Стан виробничого травматизму на підприємствах Сумщини обговорили на засіданні Колегії Управління Держпраці у Сумській області, що відбулося 17 березня 2017 року. «Значною проблемою, з якою зустрічаються фахівці Держпраці в ході спеціальних розслідувань нещасних випадків – спроби приховати факти травмування працівників на виробництві, – зазначив начальник Управління Держпраці у Сумській області Юрій Семеног, – Управлінням Держпраці у Сумській області протягом минулого року було встановлено 2 прихованих нещасних випадки на виробництві, один з яких зі смертельним наслідком».

У ході засідання Юрій Семеног підвів підсумки роботи Управління за 2016 рік, приділивши кожному напрямку діяльності Держпраці окрему увагу. Також учасники засідання розглянули зміни в роботі Управління в поточному році, зокрема стосовно плану проведення перевірок контролюючим органом у 2017 році.  

У зв’язку із загостренням проблеми щодо збору інформації стосовно випадків травмування працівників підприємств України окремо учасники засідання Колегії обговорили стан виробничого травматизму в Сумській області. Дане питання набуло в країні значної актуальності та стало дивізом заходів до Дня охорони праці у 2017 році, а саме: “Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці”.

Очільник Управління зазначив, що за результатами аналізу кількості випадків травмування працівників на виробництві протягом минулого року Управлінням загалом зареєстровано 105 нещасних випадків, у той час як у 2015 році таких було 117. Але Юрій Семеног звернув увагу на те, що зменшення рівня виробничого травматизму в деякій мірі пов’язано зі зменшенням виробництва в області. 

Натомість занепокоєння викликає зростання у 2016 році кількості трагедій на підприємствах зі смертельним наслідком. Так у 2016 році сталося 15 смертельних нещасних випадки, що на 4 більше, ніж у 2015 році.

Завідувач сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Управління Держпраці у Сумській області Марина Горбенко наголосила на тому, що під час проведення розслідувань нещасних випадків на виробництві виникають проблеми пов’язані з наданням лікувально-профілактичними закладами області необхідної інформації. Найбільш вагомим є порушення терміну подачі відповідного висновку чи витягу з протоколу про наявність в організмі потерпілого алкоголю, а також про ступінь тяжкості травми.

У світлі останніх подій в області, пов’язаних із смертельним нещасним випадком на КП «ШКЗ «Імпульс», з обставинами трагедії присутніх ознайомив начальник відділу з охорони праці заводу Іван Гуменний. Фахівець пояснив технологічний процес приготування сумішей, у ході якого сталася трагедія, а також наголосив на заходах безпеки запроваджених на підприємстві, зокрема для працівників задіяних при виконанні подібних робіт підвищеної небезпеки.

Із подібною ситуацією травмування працівників при виконанні конкретної роботи зіштовхнулася Філія ПрАТ з іноземними інвестиціями «Слобожанська будівельна кераміка». Досвідом уникнення нещасних випадків на виробництві з учасниками засідання поділився директор підприємства Юрій Ткаченко. Керівник організації зазначив, що найдієвішим рішенням є унеможливлення доступу робітників до небезпечної ділянки виробництва. 

Також у ході засідання члени Колегії розглянули проблемні питання та результати проведених у 2016 році Управлінням Держпраці у Сумській області перевірок ліфтового господарства Сумщини та комунальних підприємств обласного центру. 

На завершення засідання, за проханням технічного директора ПАТ «Сумбуд» Миколи Чмирьова від імені будівельних організацій Сумщини, члени Колегії обговорили питання розширення вимог до забудовників при проведенні відповідних тендерів. А саме, включення аналізу дотримання правил безпеки праці підприємством, проведення навчання працівників з питань охорони праці, обов’язковість наявності в суб’єкта господарювання необхідних для проведення робіт дозвільних документів. Члени Колегії прийняли рішення підтримати відповідне звернення будівельних організацій області до органів місцевого самоврядування.  

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СУМСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ"

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International,

якщо не зазначено іншого