Навчанню з питань охорони праці – особливу увагу!

Навчання з питань охорони праці є найефективнішим засобом профілактики виробничого травматизму. Відтак управління Держпраці у Сумській області буде перевіряти не лише результат навчання, а й власне процес. Крім того, під час спеціальних розслідувань трагедій, пов’язаних з виробництвом, особлива увага буде звертатися де саме навчався винуватець або постраждалий від нещасного випадку.

Ці та інші питання обговорювалися під час наради в управлінні Держпраці у Сумській області за участю керівників спеціалізованих навчальних закладів Сумщини, що здійснюють навчання та підвищення кваліфікації з питань охорони праці. Наразі, згідно поданих декларацій, навчання та перевірку знань з охорони праці інших суб’єктів господарювання в Сумській області мають право здійснювати 12 підприємств та установ. 

Виступаючи перед присутніми, начальник відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг управління Держпраці у Сумській області Олександр СИДОРЕНКО розповів про організацію проведення навчання та перевірки знань, надавши практичні поради задля підвищення ефективності та оптимізації процесу. Мова йде про впровадження сучасних інноваційних технологій, дистанційного навчання, комп’ютерної перевірки знань. Останнє, до речі, дозволить позбутися корупційної складової під час складання іспитів.

Кожний роботодавець має усвідомити, що працівник, який пройшов навчання та перевірку знань з питань охорони праці та володіє безпечними методами робіт, збереже не лише власне життя і здоров’я, а й убезпечить від трагедій своїх колег. Натомість, цьогорічна статистика не на користь свідомості власників підприємств. Якщо торік навчання з охорони праці пройшли 3390 осіб, то за 8 місяців нинішнього року – лише 2311 працівників. Із цього випливає і невтишна статистика загального виробничого травматизму на Сумщині.

«Хочу застерегти усіх керівників навчальних центрів, як наглядовий орган, ми будемо перевіряти не лише результат навчання, але й сам процес. Якщо людину відрядили вчитися безпеці праці – вона повинна вчитися, а не збирати врожай на дачі, а потім з’явитися на іспитах, де йому «автоматом все проставлять», – зазначив начальник управління Держпраці у Сумській області Юрій СЕМЕНОГ. – Під час спеціальних розслідувань ми обов’язково будемо цікавитися – де саме навчався винуватець або постраждалий від нещасного випадку. І тоді будемо робити певні висновки з відповідним поданням до правоохоронних органів».

На завершення наради кожен керівник спеціалізованого навчального закладу розповів про матеріальну базу та специфіку роботи своєї установи. Серед пропозицій, що були озвучені керманичами навчальних підприємств Сумщини, – посприяти організації навчань певної категорії працівників керівного складу не в Києві – на базі Головного навчально-методичного центру Держпраці, а у Сумах – в Державному підприємстві «Сумський експертно-технічний центр Держпраці», як уповноваженої установи, яка має право здійснювати відповідне навчання з питань охорони праці. Це дасть змогу заощадити час і кошти підприємствам різних форм власності. 

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СУМСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ"

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International,

якщо не зазначено іншого