Микола ІЛЬЧЕНКО: Рух – це завжди успіх!

9 листопада 2017 року наказом Голови Державної служби з питань праці Романа ЧЕРНЕГИ директором Державного підприємства «Сумський експертно-технічний центр Держпраці» призначено Миколу ІЛЬЧЕНКА, який до цього майже два місяці виконував обов’язки керівника даного підприємства. Про амбітні плани, найближчі перспективи та інновації в роботі експертно-технічного центру – в розмові з керівником ДП «Сумський ЕТЦ».

Миколо, Степановичу, прийміть наші вітання з приводу призначення Вас директором. Відтак перше питання доволі несподіване – чому Ви підписали контракт тільки на один рік, адже стандартний термін перебування на цій посаді мінімум два роки?

По-перше, дякую і за привітання, і за бажання дізнатися про подальшу долю Сумського ЕТЦ, який на сьогодні є одним із найпотужніших серед аналогічних підприємств не лише на Сумщині, а й у північному регіоні нашої країни. Щодо річного контракту – це виключно моя ініціатива, оскільки особисто маю зрозуміти наскільки мені це цікаво і чи зможу я суттєво покращити результати роботи підприємства. Розумієте, людина з таким досвідом керівної роботи як у мене, не буде триматися за місце і займатися справою, яка, так би мовити, «не його».

У якості виконуючого обов’язки директора Ви працюєте в Сумському ЕТЦ вже два місяці. За цей короткий час можна зробити якісь попередні висновки щодо роботи колективу?

У цілому, в мене склалося приємне враження і про колектив і про роботу підприємства взагалі. Але позитивну оцінку нам мають давати люди – наші замовники, клієнти та партнери. Моя ж задача, як менеджера, шукати слабкі місця, те – над чим потрібно працювати і що обов’язково треба покращувати. Адже змінюватися і вдосконалюватися нас примушує саме життя, суворі економічні, та, даруйте, суспільно-політичні реалії нашого сьогодення. Ми повинні бути конкурентними за всіма напрямками своєї діяльності. Задля цього нам просто необхідно позбутися неприбуткових активів, водночас зосередившись на рентабельних напрямках.

Дуже несподівано чути від керівника державного підприємства про конкуренцію та прибутковість. Останнім часом, аналізуючи інформацію зі ЗМІ, відсутність збитків на держпідприємстві вважається вже «добрим знаком».       

Державне підприємство «Сумський експертно-технічний центр» є госпрозрахунковим, і наш прибуток – це, у першу чергу, наша зарплата. Відтак ми маємо постійно рухатися вперед, покращуючи не лише власну матеріально-технічну базу, а й кваліфікацію наших експертів. Наразі в області працює достатня кількість експертних організацій, і не всі вони «грають чесно». На відміну від них, ми не можемо і не маємо права дозволяти собі недобросовісну конкуренцію. Тож, змушені бути на декілька кроків попереду, та на декілька голів вище за наших приватних колег-конкурентів, серед яких, нажаль, є й колишні працівники експертно-технічного центру. Під час своєї першої зустрічі із колективом ЕТЦ я казав, що усі ми – працівники державного підприємства, і наш обов’язком не тільки здійснювати науково-технічну підтримку державного нагляду за промисловою безпекою та охороною праці, але й наповнювати бюджет. Не називаючи цифр, хоча нам є чим пишатися, за цей рік підприємство перерахувало до державної та місцевої скарбниць доволі серйозні кошти. І, хоча, рік ще не закінчився, гадаю прибуток підприємства буде вимірюватися мільйонами гривень для майбутніх пенсій, зарплат лікарям та вчителям, стипендій студентам і соціальної допомоги молодим мамам.   

Проаналізувавши роботу підприємства, якими будуть Ваші перші кроки на посаді керівника?

Колись за часів так званого «розвинутого соціалізму» існував вислів: «Кадри вирішують усе!» Як людина, яка за своє життя працювала на багатьох керівних посадах, змушений погодитися із цим гаслом. Нажаль, середній віковий склад наших технічних експертів достатньо солідний. Гадаю, «молода кров», яка найближчим часом має «влитися» до числа досвідченої когорти фахівців, стане головною інвестицією у майбутнє Сумського ЕТЦ. А якісне навчання та самовдосконалення прискорить процес зміни поколінь, коли досвід одних буде підкріплений бажання інших стати справжніми професіоналами своєї справи. Саме професіоналізм, порядність і відданість справі я більш за все ціную у кожній людині, з якою мені доводиться працювати. Саме це об’єднує колектив, а не плітки, інтриги чи безпідставні звинувачення. 

Окрім кадрових рішень що ще слід очікувати найближчим часом?

Двомісячний аналіз роботи говорить про необхідність активізації у першу чергу таких напрямків як будівництво, технологічний транспорт, хімічна галузь та агропромисловий комплекс. Останнім часом ми вже зробили серйозні кроки в напрямку енергоаудиту. Особисто мені, як депутату Сумської обласної ради, приємно відчувати реальний позитивний результат від власної участі у впроваджені регіональної програми з енергоефективності на Сумщині. ДП «Сумський ЕТЦ» допомагає людям заощадити до 30% коштів, впровадивши нову послугу з обстеження будинків, споруд та тепломереж за допомогою приладів тепловізійного обстеження. Протягом тижня замовник отримує висновок-результат моніторингу із визначенням прихованих дефектів, місць тепловтрат будівель та загальної якості енергозбереження об’єкта чи підприємства взагалі. Але усі добре розуміють, що проведення тих чи інших робіт потребує постійного оновлення надсучасними приладами. Так, лише за останні два місяці задля підвищення функціональних можливостей лабораторії ми придбали обладнання більш ніж на 300 тис. грн. Крім цього ми плануємо активізувати свою участь у тендерах на виконання експертних робіт, пропонуючи місцевим підприємствам найвигідніші умови для співпраці. Наприклад, експертне обстеження електричної мережі тощо. Але й це ще не все. Уявіть, що продукція місцевих виробників швидше потраплятиме на ринки Європи та світу, маючи оцінки відповідності власної продукції вимогам якості та безпеки. І це можливо, знову ж таки, завдяки Сумському ЕТЦ як органу з оцінки відповідності продукції вимогам Технічних регламентів. Наразі в Україні налічується лише одиниці суб’єктів господарювання, що мають право здійснювати оцінку відповідності вимогам технічних регламентів. І ми не лише повинні, а й зобов’язані цю перевагу використати у повній мірі. Мова йде про п’ять Технічних регламентів, зокрема: приладів, що працюють на газоподібному паливі; водогрійних котлів, що працюють на рідкому чи газоподібному паливі; безпеки машин; безпеки простих посудин високого тиску; та безпеки обладнання, що працює під тиском. Власне, головна ціль прийняття цих технічних регламентів – захист життя та здоров’я людей. І коли мова йде про небезпечну продукцію, держава та споживачі мають бути впевнені, що вона виробляється відповідно до встановлених вимог і має певний рівень безпеки.

А щоб Вам хотілося залишити від ваших попередників, адже змінювати все й одразу …

Скажу навіть більше – я дуже вдячний усім, хто свого часу створював, розвивав та примножував здобутки експертно-технічного центру. Нещодавно я був у Києві й спілкувався зі своїми колегами-керівниками, так ось вони по-доброму заздрять мені, тій матеріально-технічній базі та колективу, який дістався мені у спадок від попередніх керманичів підприємства. Я вже дав доручення створити фотогалерею історії ДП «Сумській ЕТЦ», який цього року відзначив свої 19-річчя. Там обов’язково буде інформація і фотографії тих, хто творив ім’я нашого центру. Ми обов’язково збережемо ті традиції і зв’язки, які утворилися за два десятиліття. Наразі ми продовжуємо тісно співпрацювати з Управлінням Держпраці у Сумській області, з органами влади та місцевого самоврядування. І я разом з колективом зроблю усе можливе, аби найближчим часом за показниками роботи потрапити до п’ятірки найкращих державний експертно-технічних підприємств країни.

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СУМСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ"

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International,

якщо не зазначено іншого