Антикорупційні заходи в Держпраці: обговорено дієві механізми протидії корупційним вчинкам

За останні три роки в країні впроваджуються та реалізуються реформи, спрамовані не тільки на покращення життя українців, а на зміну свідомості людей, які хочуть розбудовувати свою державу. На цьому, під час наради з фахівцями апарату Держпраці, начальниками територіальних органів та спеціалістами з питань протидії корупції, директорами експертно-технічних центрів служби та відомчих видань, наголосив Голова Держпраці Роман Чернега. Одне з найголовніших питань обговорення – це протидія корупції в органах державної влади та, зокрема, в системі Держпраці.

«Нещодавно в Одесі за підозрою в отриманні хабаря було затримано двох державних інспекторів. Виникає питання, для чого ми беремо на себе статус державного службовця? Якщо це звичка, брати хабарі, то від таких звичок необхідно відмовитися. Якщо людина, яка бере хабар, не думає про долю країни, то хоча б потрібо замислитися про долю рідних та близьких, дітей», – наголосив Голова Держпраці.

Аналізуючи ситуацію, яка повязана з корупційними ризиками в системі Держпраці, та взявши до уваги конкретні випадки затримки правоохоронними органами інспекторів, Голова Держпраці зазначив, що потрібно змінювати підходи щодо протидії корупції в службі.

«Роз’яснювальна робота, проведення навчань з інспекторами праці – це добре, але, якщо ми бачимо, що цього замало, нам потрібно шукати, справді, діяві методи, які можуть вплинути на чесну та відповідальну роботу державних службовців», – підкреслив Роман Чернега.

Очільник відомства доручив начальникам територіальних органів, директорам державних підприємств та спеціалістам з питань протидії корупції співпрацювати з підприємцями та роботодавцями, правоохоронними органами, задля ефективної протидії вчинення корупційних злочинів посадовцями Держпраці. Також Роман Чернега пропонував шукати нові сучасні методи контролю інспекторів праці.

Одним з таких нововведень в роботі інспекторів може стати оснащення їх нагрудними відеореєстраторами для убезпечення від провокацій з боку осіб, до яких вони приходять з перевіркою, а також можливості мати аудіовізуальну фіксацію з проведення перевірок інспекторами праці.

«На інспекторів праці покладені надважливі завдання, зокрема, виявлення нелегальних працівників. Ми ні в якому разі не ставимо за мету наповнювати бюджет за рахунок штрафних санкцій, накладених за нелегальних працівників, наша ціль збільшувати кількість застрахованих осіб, і тим наповнювати бюджет, мати вплив на вдалу реалізацію пенсійної реформи, яка проводиться урядом» – підкреслив Роман Чернега.

До присутніх також звернулися головний спеціаліст з питань протидії корупції Держпраці Олександр Гарбар та радник Голови Держпраці з питань безпеки Сергій Зінченко. Вони вкотре окреслили повноваження інспекторів праці, за перевищення яких загрожує відповідальність, наголосили на чіткому дотриманні посадових обов’язків та етики державного службовця.

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СУМСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ"

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International,

якщо не зазначено іншого