ДП «Сумський ЕТЦ» допомагає вітчизняним виробникам потрапити на європейські ринки

Відтепер продукція вітчизняних виробників зможе набагато швидше й без зайвих перешкод потрапляти на ринки Європи та світу, маючи оцінки відповідності власної продукції вимогам якості та безпеки. Це стало можливим завдяки нещодавньому призначенню Міністерством економічного розвитку і торгівлі України Державного підприємства «Сумський експертно-технічний центр Держпраці» як органа з оцінки відповідності продукції вимогам Технічних регламентів.

Зокрема, мова йде про прилади, що працюють на газоподібному паливі, водогрійні котли, що працюють на рідкому чи газоподібному паливі, а також машин, призначених для підготовки та переробки харчових, косметичних, фармацевтичних продуктів, для оброблення деревини або матеріалів, за фізичними та технологічними властивостями подібними до деревини,  переносних ручних або керованих вручну машини тощо.

Власне технічний регламент – це нормативно-правовий акт, в якому визначено характеристики продукції або пов’язані з ними процеси та методи виробництва, включаючи відповідні процедурні положення, додержання яких є обов’язковим. Цілями прийняття технічних регламентів є захист життя та здоров’я людей, тварин і рослин, охорона довкілля та природних ресурсів, забезпечення енергоефективності, захист майна, забезпечення національної безпеки та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача (користувача) в оману.

Вступивши 2008 року до Світової організації торгівлі, Україна взяла на себе зобов’язання реформувати національну систему технічного регулювання. Наразі, згідно Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», введеної в обіг наявної на ринку, або введеної в експлуатацію в Україні продукції відповідність, є обов’язковою.

«Можна довго мріяти про безвізовий режим та добру волю від Євросоюзу. Але ж є певні умови, за яких на нас чекатимуть у Європі. Це стосується і вітчизняних товарів, які цілком можуть конкурувати із світовими аналогами, але ця продукція має відповідати вимогам усіх чинних технічних регламентів, які застосовуються до такої продукції, – говорить директор ДП «Сумський ЕТЦ» Олександр АРЄСТОВ. – Наше підприємство зробить усе можливе задля підтримки вітчизняного виробника, надаючи, так би мовити «під ключ», якісну та професійну допомогу аби усунути усі технічні бар’єри на шляху українських товарів та послуг до європейських промислових ринків».  

На сьогодні в Україні налічується одиниці підприємств, які мають право здійснювати оцінку відповідності вимогам технічних регламентів. Якщо йдеться про потенційно небезпечну продукцію, держава та споживач мають бути впевнені, що вона виробляється відповідно до встановлених вимог і має прийнятний на сучасному етапі світової практики рівень безпечності. Для цього встановлюють процедуру оцінювання відповідності, яка загалом передбачає визначення характеристик продукції, запевнення у відповідності, реєстрацію та інспектування.

Технічну допомогу у сфері дії кожного технічного регламенту, якщо декларант самотужки не може визначитися з вибором доказової бази, не має достатньої інформації щодо стандартів та їх національних відмінностей, не може самостійно провести випробування, має труднощі із заповненням декларації, надають відповідні технічні консультаційні центри, на кшталт ДП «Сумський ЕТЦ», що мають компетентних досвідчених експертів та високоякісну випробувальну базу, національне й міжнародне визнання. 

 

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СУМСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ"

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International,

якщо не зазначено іншого