Сумські ліфти: «пан або пропав»

За два місяці на сумчан може очікувати неприємний новорічний сюрприз – зупинка понад 40% ліфтів у багатоповерхівках, які експлуатуються Комунальним підприємством «Сумижитло» Сумської міської ради. Це станеться внаслідок можливої втрати підприємством дозволу на виконання відповідних робіт через чисельні порушення та нехтування раніше затвердженими планами-графіками з експертизи, капітального ремонту та диспетчеризації ліфтів.  

Щоб зрозуміти реальну ситуацію, яка склалася у ліфтовому господарстві обласного центру, керівництво управління Держпраці у Сумській області провело нараду за участю представників підприємств та комунальних установ міста, які обслуговують та експлуатують ліфти житлового фонду Сум. Востаннє ліфтове питання розглядалося чотири місяці тому на Колегії теруправління Держгірпромнагляду у Сумській області за участі Сумського міського голови Олександра Лисенка. Керманич міста тоді зазначив, що ні в якому разі не знімає із себе персональної відповідальності за фактичну бездіяльність «Сумижитла», але вже найближчим часом пообіцяв виправлення ситуації із ліфтами у багатоповерхівках. Тоді від масових відключень місто «врятували» так звані тривало-діючі відхилення (ТДВ), але їх термін спливає 1 січня 2016 року. Власно кажучи, за цей час ситуація з ліфтами не значно й покращилася. Наразі лише за порушення термінів ТДВ та незадовільний технічний стан можна зупиняти близько 400 підйомників. Але ж ситуація може вкрай погіршитися, якщо КП «Сумижитло» буде позбавлене права експлуатувати ліфти взагалі. Тоді зупиняться не лише небезпечні, але й усі ліфти, які є на балансі цього комунального підприємства.

«Я дуже сподіваюся, що масової зупинки ліфтів у Сумах нам вдасться уникнути. Разом зі мною таку ж надію плекає і голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко, який постійно тримає це питання на контролі. Але закривати очі на відверте нехтування безпекою людей ми не будемо, – зазначив під час наради начальник управління Держпраці у Сумській області Юрій СЕМЕНОГ. – Якщо ми рухаємося в Європу, то нам усім треба усвідомити одну просту річ: не можете працювати ефективно і у правовому полі – йдіть геть з цього ринку».

Під час обговорення шляхів виходу з «ліфтової кризи» лунало багато думок: від радикальних – негайно зупинити ліфти аби міська влада нарешті почала діяти, до розробки алгоритму швидкого проходження коштів від розпорядника (Департаменту інфраструктури міста) до підприємств, які обслуговують та ремонтують ліфти.

Усіляку підтримку задля більш ефективного використання коштів та отримання швидкого та якісного експертного висновку запропонував директор Державного підприємства «Сумський експертно-технічний центр» Олександр Арєстов. Він нагадав присутнім, що саме після низки організаційних прорахунків керівництво міста зрозуміло, що краще співпрацювати із Сумським ЕТЦ, ніж із різними «заїжджими бригадами». Адже тривала зупинка ліфта закінчується, врешті-решт, його розкраданням.

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СУМСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ"

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International,

якщо не зазначено іншого