Аудит охорони праці – європейський шлях до безаварійної роботи

Колегія територіального управління Держгірпромнагляду у Сумській області пропонує запровадити практику на підприємствах, де трапився нещасний випадок пов'язаний із виробництвом, організовувати роботодавцями проведення аудиту охорони праці.

На думку експертів, ця методична допомога надасть власнику підприємства змогу знизити ризики виникнення аварій та нещасних випадків, та підвищити рейтинг конкурентоспроможності, а також прискорити адаптацію підприємства до європейського законодавства. Запровадження аудиту охорони праці – ноу-хау для українського ринку. Відтак, з метою його реального запровадження необхідно опрацювати методичні рекомендації по організації та здійснення аудиту за участю фахівців Держгірпромнагляду, об’єднання роботодавців Сумщини, обласної ради профспілок, робочих органів Фонду від нещасних випадків.

«Нажаль, про профілактику нещасних випадків керівники підприємств-штрафників згадують лише тоді, коли цей випадок стався. Згодом на лікування та допомогу потерпілому та його родині витрачаються великі кошти. Натомість, своєчасно проведений аудит дозволив би не лише зберегти життя та здоров’я працівнику, але й заощадити гроші роботодавцю, – зазначив один із авторів ідеї, заступник начальника ДП «Сумський ЕТЦ» Ігор Салій. – Наразі наша експертна організація має не лише відповідних фахівців, належні дозвільні документи, але й умови та матеріально-технічне забезпечення для здійснення аудиту охорони праці».        

В умовах, коли діє «урядовий мораторій» на перевірки, який, як показує статистика останніх місяців негативно впливає на показники виробничого травматизму, чи не єдиним засобом стримування росту травм та аварій на виробництві залишаються превентивні заходи: профілактика та інформаційно-роз’яснювала робота, тобто вплив на свідомість керівників та працівників підприємств за допомогою семінарів-нарад та консультацій.

Аудит (лат. audit – «слухати») – це принципово новий для пострадянського простору вид попередження нещасних випадків, аварій та надзвичайних ситуацій на виробництвах, пов’язаних із підвищеною небезпекою. В основі аудиту закладений ринковий принцип дії на перевагу адміністративному впливу. Вже у серпні колегія планує розглянути перші результати роботи у цьому напрямку, і якщо рівень виробничого травматизму зазнає позитивних змін, сумчани поділяться своїм досвідом з іншими регіонами країни.

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СУМСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ"

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International,

якщо не зазначено іншого